Home » Kroatie » Nieuws » Kamperen in istrie luxe mini of naakt

Kamperen in Istrië: luxe, mini of naakt

Kroatisch schiereiland al jaren populaire bestemming Nederlanders

dinsdag 16 november 2010

Komende zomer kamperen in Istrië in kroatië? Op diverse campings biedt Suncamp haar extra luxe SunLodge aan. Juist meer basic en intiemer zijn de mini-campings. En wie vooral heel veel bloot zonder al te veel intimiteit zoekt kan kiezen voor het grootste naturistenresort van Europa.

161110_kroatie_istrie_naaktcamping-koversada.jpg
De naturistencamping Koversada in Istrië.

Glamping is een zeer luxe vorm van kamperen en momenteel een veelbesproken manier van vakantiebesteding. Het fenomeen is over komen waaien uit Zuid-Afrika. Hier is het al jaren mogelijk om te overnachten in luxe safaritenten.

SunLodge
Inhakend op deze hang naar luxe en comfort ontwikkelde Suncamp holidays  en stacaravan, genaamd de SunLodge, die nu ook boekbaar is op verschillende campings in Istrië. Zo biedt camping Laterna in het plaatsje Porec de SunLodge aan. Deze luxe stacaravan is uitgerust met extra grote, comfortabele bedden, ruime douchecabines en zijn prachtig afgewerkt. Ook camping Park Umag in de regio Istrië biedt deze luxe vorm van kamperen aan.
www.suncamp.nlKamperen op minicampings
De zogeheten minicampings in Istrië bieden de mogelijkheid om op een leuke en natuurlijke manier in contact te komen met de lokale Kroatische bevolking.

Vijftig plekken
Minicampings zijn kleine campings met een capaciteit van maximaal vijftig plekken en ongeveer 150 mensen. Deze minicampings liggen over het algemeen rondom lokale woningen. Ze zijn meestal uitgerust met weinig faciliteiten, maar liggen daarentegen vaak op de prachtigste locaties waar het contact met de lokale bevolking een authentieke vakantie-ervaring oplevert.

Knus

Sommige minicampings zijn opvallend knus en andere hebben maar tien plekken, maar het feit dat er gekampeerd kan worden in de achtertuin van de lokale bevolking maakt deze minicampings een geliefde bestemming. Zeker voor toeristen die op zoek zijn naar een individuele vakantiebelevenis. Vroeg boeken is een must vanwege het beperkte aantal van deze mini campings en de beperkte capaciteit.
www.camping.hr/mini-camping

Grootste naturistenresort van Europa
In 2011 is het vijftig jaar geleden dat het eerste naturistencamp in Europa de deuren opende. Met vijf kilometer strand, talloze restaurants, sportfaciliteiten, animatie-programma’s en evenementen is Koversada vandaag de dag nog immens populair. Wel bloot, niet echt intiem.

Casanoca
Koversada, gelegen net ten zuiden van Vrsar in Istrie, is het grootste en waarschijnlijk meest bekende naturistenresort van Europa. Het verhaal gaat dat de beroemde avonturier Giacomo Casanova de eerste was die naakt een duik nam in Koversada. Maar het was Rudolf Halbig uit Duitsland, eigenaar van Miramare reisbureau, die 200 jaar later, in 1953, Koversada als perfect naturistenoord aanzag.

Villa's
Het opende in 1961. Anno 2010 beschikt Koversada over een camping gedeelte met een capaciteit van 800 plaatsen. Daarnaast heeft het een gedeelte met eenvoudige villa’s en wie meer luxe zoekt kan terecht in het gedeelte met appartementen. Het is eigenlijk een klein eilandje, dat met een brug aan het vasteland vast zit.

Geboorteplaats naturisme
Naturisme kent in Kroatië een lange traditie. Het land wordt zelfs gezien als de geboorteplaats van deze vorm van recreëren. Al in 1936 zwom de Engelse Koning Edward VIII naakt met zijn vriendin Wallis Simpson op het eiland Rab met toestemming van de lokale autoriteiten. Naakt recreatie is dan ook deel van de Kroatische cultuur, en overal zijn naaktstranden te vinden.

Vrsar

Koversada grenst aan Vrsar, een betoverend oud vissersstadje dat ligt aan de kust van Istrië. Het schilderachtige stadje is verdeeld in twee delen. De historische oude stad bevindt zich op de top van de heuvel met een rijke en levendige geschiedenis. Het tweede, wat moderner en dynamischere gedeelte van de stad ligt aan de voet van de heuvel, langs de stranden en de jachthaven.
Info over Koversada: www.maistra.hr

Internet: www.istra.hr

Kroatie: Je moet er geweest zijn
The mediterrenean as it once was