Home » Kroatie » Nieuws » Dalmatie het mooiste deel van kroatie

Dalmatië, het mooiste deel van Kroatië

Split, Dubrovnik, cruisen, authentieke vakantiewoningen, natuurparken

woensdag 18 januari 2012

Eén van de mooiste stukjes van Europa ligt aan je voeten als je met één van de vele (goedkope) vluchten in Split gearriveerd bent. Stap op een traditioneel charterschip voor een cruise, ontdek de eilanden en natuurgebieden in het gebied vanuit een gerenoveerde boerderij of huur een auto en rijd op je gemak langs de geweldig mooie kust naar Dubrovnik.

Kroatie Split
Wandelen door het centrum van Split is wandelen door een voormalig paleis.

Bij Nederlanders is Istrië het verreweg bekendste deel van Kroatië. En niets ten nadele van Istrië (ga hier zeker ook naar het binnenland!), maar het echt mooie deel van Kroatië is Dalmatië, de lange kustregio die zich uitstrekt van de fraai stad Zadar, zo'n beetje in midden van Kroatië, tot aan het zuidelijkste puntje waar Dubrovnik, de 'parel van de mediterranee', zich bevindt. Langs de kust vele andere sfeervolle en authentieke havensteden zoals Trogir en Sibenik en de bijzondere 'keizerstad' Split.

Paleis van Split

Split is een meer dan 1700 jaar oude stad. De historische kern staat op Unesco ijst van werelderfgoederen. Het bijzondere is dat een deel van het centrum wordt gevormd door wat ooit het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus was, in 305 gebouwd. Het paleis is nu onderdeel van de stad met talloze leuke restaurants in de straten ervan.

Kroatie cruise
Cruisen door de Kroatische wateren en genieten van de eilanden en de havenstadjes.Traditionele charterschepen

Vanuit de haven van Split vertrekken grotere ferryschepen naar bijvoorbeeld Dubrovnik en Italië, maar ook de traditionele charterschepen van reisorganisatie ID Riva. Een week iets bijzondere doen? Boek een vlucht naar Split en aansluitend zo'n tocht langs de kust en naar de eilanden die er liggen. Je hebt je hut met eigen faciliteiten en de bemanning zorgt voor uitstekende maaltijden. Onderweg kun je zonnen maar er is ook genoeg tijd om te zwemmen of eilanden te bezoeken.

Hvar

Eilanden zoals Hvar en Brač. Maar zo zijn er nog veel meer: voor de kust van Kroatië liggen meer dan duizend bewoonde en (vooral) onbewoonde eilanden. Brač is het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee. Ook Hvar is een wat groter eiland met wijngaarden, olijfboomgaarden en lavendel. Beide eilanden lenen zich ook heel goed voor een wandeling of een fietstocht.

Fietscruises

Overigens heeft ID Riva ook cruises in combinatie met fietstochten: elke dag een ander eiland aandoen en verkennen met de fiets. De eilanden zijn trouwens vanuit Split ook gewoon met een ferry te bezoeken voor één of meer dagen.

Kroatie vakantiehuis baladur
Het vakantiehuis Baladur, één van de vele authentieke vakantiehuizen van ID Riva in Dalmatië.

Vakantiehuis Kroatië

Een alternatief voor een week cruisen, of een uitbreiding als je twee weken de tijd hebt, is het boeken van een vakantiehuis bij Id Riva. Het zijn altijd huizen die fraai in de omgeving passen, veelal verbouwde boerderijen. Waarvan je niet alleen gewoon de sleutel krijgt maar waar de eigenaar je persoonlijk ontvangt met een flesje wijn en een stukje (Kroatische) kaas en je de leukste tips geeft voor tochten in de omgeving.

Sibenik

De mogelijkheden zijn legio. Sibenik is een prachtige en zeer gezellige havenplaats. Hier doe je je op één van de vele terrassen te goed aan vers gevangen en gegrilde vis en frisse salades. Uiteraard met een verrassend lekkere Kroatische wijn. Een ander uitje is Trogir. Ook al zo'n fraaie historische havenplaats.

Nationaal Park Krka

Maar ook de natuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken. Een bezoek aan het Nationaal Park Krka is één van de 'verplichtingen'. Aan de monding van de gelijknamige rivier vind je het groene park met een hele trits aan kleine en grotere watervallen. Een natuurpark ligt ook vlak voor de kust van Dalmatië, het Kornati Nationaal Park, bestaande uit 140 eilanden en eilandjes. Een persoonlijke favoriet is, een stukje zuidelijker, het eiland Mljet, grotendeels geheel en natuurpark.Kustweg

Nog een derde week over? Ga dan met de huurauto richting Dubrovnik. Het is ca 300 km waarvoor je de tijd moet nemen. Het is zonder twijfel één van de mooiste kustwegen van Europa maar de echte beloning vind je aan het eind: Dubrovnik.

Feeëriek verlicht

Ooit erg beschadigd tijdens de Balkanoorlog maar binnen enkele jaren zeer fraai gerestaureerd. Tip: Ga voor de eerste keer pas na zondergang de stad binnen door de één van de poorten en laat je verrassen door de absoluut feeëriek verlichte straten en pleinen. De dagen erna is er veel te zien en je maakt natuurlijk een wandeling over de stadswallen die het oude centrum omringen.

Mostar
Tijdens de rest van deze laatste week breng je wellicht nog een bezoek aan Mostar, niet meer in Kroatië maar in Bosnië en Herzegovina, beroemd vanwege de ooit volledig aan flarden geschoten boogbrug, nu al weer een paar geleden geheel gerestaureerd heropend. Ga in Mostar op een terrasje zitten, kijk uit op de brug en vraag je af waarom je eigenlijk nooit eerder naar dit deel van Europa bent gegaan.

Reisgids
ID Riva is al sinds jaar en dag Kroatië specialist en onderscheidt zich door onder meer de bijzondere cruises op traditionele schepen en de authentieke vakantiewoningen. Plan je een rondreis dan kan ID Riva niet alleen de vlucht maar ook de auto en hotels voor je boeken.

In de periode Juli tot en met september zijn er een groot aantal vluchten per week naar Split. EasyJet vliegt er naar toe maar ook Transavia.com en ArkeFly, naast de Kroatische luchtvaartmaatschappij Croatian Airways.

 

Win een cruise vakantie in Kroatië

Internet: www.indriva.nl

Door René Brouwer